ØL

ØL FACTS

 

 En "ale" er en overgæret øl, en "lager" er fællesbetegnelse for undergæret øl af almindelig styrke. 

 

Undergæret øl gærer langsomt ved lav temperatur (5-10 grader) og lagres nogen tid på bryggeriet. Stort set alt øl, der fremstilles i Danmark, er undergæret. Overgæret øl gærer hurtigt ved højere temperatur (omkring 20 grader). Det er en mere ukontrolleret proces, der ender med at gæren samler sig ovenpå væsken (ved undergæring falder gæren til bunds; deraf navnene). Øllet modnes oftest på flaske eller fad. Overgæret øl er generelt mere smagfuldt, er mere uensartet, og formentlig dyrere at fremstille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÅSKEØL

KLIK HER FOR AT SE PÅSKEØLS TESTEN 2009

 En påskebryg er en særlig ØL som bryggerierne sender   i handelen i tiden op til påske.

 Som regel har en påskebryg højere alkohol procent (og    er dermed i en højere skatteklasse ) end almindelige pilsnere .

         Paulaner Salvator nævnes normalt som værende alle påskebrygs moder. Den første danske påskebryg var muligvis Salvator, som blev brygget på bryggeriet  Thor i Randers i perioden 1890 - 1890. Carlsbergs første påskebryg kom frem (som fadøl ) i 1905, mens Tuborg fulgte trop året efter. I 1931 kom Carlsbergs påskebryg på flaske.

·         - For 10 år siden kunne antallet af danske påskebryg stort set tælles på to hænder. Det er imidlertid historie nu. 75 nye mikrobryggerier har i løbet af denne periode sendt helt nyt øl på gaden, og de fleste øl tilhører typer, vi slet ikke kendte herhjemme for 10 år siden, forklarer Henrik Bøegh til bt.dk.

·         Med over 100 forskellige påskeøl på markedet i år, burde der være noget for enhver smag. Det er altså bare om at komme i gang med at finde den du holder mest af. Har du ikke tid (eller styrke nok) til at smage dig igennem dem alle, så læs på etiketterne inden du køber.

Her fortæller brygmesteren nemlig ofte, hvad der er gjort for at få smagen frem i den enkelte øl. Er du pjattet med karamel, æble og passionsfrugt, så gå efter de undergærede stærke pilsner-typer. Hvis du derimod tænder på karamel, tørrede frugter og solbær, skal du have fat i de aromatiske bock- og ale-typer.

Serverer du de lidt lettere øl til sildene og gemmer kraftkarlene med de højeste alkoholprocenter til påskelammet, er du næsten sikret en succes ved påskefrokosten. Det er i hvert fald kombinationen som eksperterne anbefaler.

 

JULEBRYG

KLIK HER FOR JULEØLS TESTEN 2010

Den danske julebryg bliver normalt brygget på store mængder mørkt - ofte karamelliseret - malt og humle, og tit bliver der også tilsat engelsk lakrids til bryggen. Ved at tilsætte ekstra store mængder af de forskellige råmaterialer opnår man den mørke farve, den kraftige smag og ikke mindst de høje procenter, der kendetegner de danske julebryg. – Et andet særkende ved de danske højtidsbryg er flaskernes ofte meget farverige etiketter, som på kreativ vis forsøger at illustrere den aktuelle højtid.

Dagen hvor julebryggen kommer på gaden, bliver kaldt for ”J-dag”. Det er altid første fredag i november, og den officielle frigivelse sker præcis klokken 20.59, hvor mange værtshuse og barer rundt omkring i landet gør et særligt nummer ud af begivenheden.

Den første egentlige danske julebryg, der blev udsendt i større omfang, var (hvid) X-mas fra Thor, der kom på markedet i 1969. Den var dog i begyndelsen hovedsageligt et lokalt fænomen i Randers og omegn, hvor frigivelsen af årets bryg blev gjort til en begivenhed under betegnelsen X-dag i løbet af 70´erne.